Przepis na rybę i nie tylko

W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.

sobota o godz. 8:45 oraz Wigilia i Sylwester o godz. 8:45

Halibut w groszku

fot. z archiwum Piotra Pagieły

Halibut jest żarłoczną rybą drapieżną, która poluje na dorsze, plamiaki i inne ryby denne. Zapuszcza się także w wyższe warstwy wody. Halibut atlantycki może osiągać długość 3-4 metrów i ważyć ponad 300 kg. Dziś zajmiemy się filetem z halibuta, który podany zostanie z groszkiem. Smacznego.

Składniki:

  • Duży filet z halibuta
  • 3 łyżki oleju
  • 6 małych cebulek (lub 1 zwykła)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 szklanki zielonego groszku
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać olej na patelni, włożyć do niego oczyszczone cebulki lub pokrojoną zwykłą, rybę i zarumienić z obu stron. Przecisnąć czosnek przez praskę, posypać rybę solą i pieprzem, dookoła niej ułożyć groszek. Wlać wodę. Przykryć pokrywką i podgrzewać ok. 15 minut.