Radio Katowice
Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 Anna Sojka
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Śląski obiad
17.09.2016
11:45:00

Na pożegnanie lata i Latającego talerza sięgamy do najczystszej tradycji. Pani Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach ugotuje dzisiaj specjalnie dla nas prawdziwy ślonski łobiod: Rolada z kluskami i modro kapusta.

Rolada

Mięso (wołowe, wieprzowe lub indycze) rozbić na cienki płat. Środek posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i ułożyć kawałek kiełbasy, boczku, ogórka kiszonego i cebulki. Zawinąć dokładnie i owinąć białą nitką. Podsmażyć na patelni, przełożyć do rondelka, dodać wody i dusić do miękkości.

Modro kapusta

Poszatkowaną kapustę gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podsmażyć trochę boczku, dodać smalcu a na końcu cebulę. Wymieszać z kapustą.

Kluski śląskie

Ugotowane i sprasowane ziemniaki ostudzić. Podzielić na 4 części, usunąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać 1 jajko i wyrobić. Ukulać kluski. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.


Ostatnie artykuły:   Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA