Halibut jest żarłoczną rybą drapieżną, która poluje na dorsze, plamiaki i inne ryby denne. Zapuszcza się także w wyższe warstwy wody. Halibut atlantycki może osiągać długość 3-4 metrów i ważyć ponad 300 kg. Dziś zajmiemy się filetem z halibuta, który podany zostanie z groszkiem. Smacznego.
Składniki:
Rozgrzać olej na patelni, włożyć do niego oczyszczone cebulki lub pokrojoną zwykłą, rybę i zarumienić z obu stron. Przecisnąć czosnek przez praskę, posypać rybę solą i pieprzem, dookoła niej ułożyć groszek. Wlać wodę. Przykryć pokrywką i podgrzewać ok. 15 minut.
W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.