Radio Katowice
Radio Katowice / Góralskie smaki
Prażuchy, czyli góralska uczta!
15.01.2014
11:05:00

W dzisiejszych Góralskich smakach prażuchy, czyli tradycyjne, góralskie danie, które najcześciej gotowano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ były bardzo pożywne i dawały zastrzyk energi na dłuższy czas.

Jak je przyrządzić? Oto tradycyjna receptura:

  • pół kilograma mąki żytniej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag boczku wędzonego lub 20 dag masła
  • 1,5 litra wody
  • sól

Mąki mieszamy razem solimy i prażymy na słabo nagrzanym piecu ciągle mieszając ok. 30 minut. Gotujemy wodę i zalewamy uprażoną mąkę, szybko mieszając do uzyskania stałej konsystencji. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor lub roztapiamy masło i polewamy kluski wyłożone na miskę. Polecamy podawać z zsiadłym mlekiem! Smacznego!



Radio Katowice / Audycje / Góralskie smaki
Góralskie smaki
 
 
 
 

O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa". 

Zobacz także Góralskie smaki

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA