W dzisiejszych Góralskich smakach prażuchy, czyli tradycyjne, góralskie danie, które najcześciej gotowano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ były bardzo pożywne i dawały zastrzyk energi na dłuższy czas.
Jak je przyrządzić? Oto tradycyjna receptura:
Mąki mieszamy razem solimy i prażymy na słabo nagrzanym piecu ciągle mieszając ok. 30 minut. Gotujemy wodę i zalewamy uprażoną mąkę, szybko mieszając do uzyskania stałej konsystencji. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor lub roztapiamy masło i polewamy kluski wyłożone na miskę. Polecamy podawać z zsiadłym mlekiem! Smacznego!
O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa".