Stylowy... poświęcony dziś Żywieckim Godom i góralom, a zwłaszcza ich kuchni, a więc w radiowej kuchni razem z gospodyniami z Kamesznicy przyrządzamy miętówkę, a goście, którzy przyjadą prosto z Żywca opowiedzą o wielkim finale "godów żywieckich", który odbędzie się w najbliższa sobotę i niedzielę w Żywcu.
Oto przepis na miętówkę, zupę, która była przysmakiem w góralskiej kuchni przez cały rok.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i jarzyny pokroić w kostkę i zalać 3 litrami wody. Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować ok. godziny. W tym czasie przygotować boczek – czyli oddzielić część chudą od tłustej – chudą wrzucić do gotującej się zupy, tłustą pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Na otrzymanym w ten sposób tłuszczu przygotować zasmażkę. Zasmażkę wlać do zupy, doprawiając solą, miętą i śmietaną, wymieszać i odstawić na 15 min. A potem już tylko rozkoszować się smakiem.
Smacznego.
Ten przepis, podobnie jak poprzednie z góralskiej kuchni, znajduje się w opracowanym przez Koło Gospodyń z Kamesznicy zbiorze pt. „Kamesznica – potrawy regionalne”.
O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa".