Radio Katowice
Radio Katowice / Góralskie smaki
Zupa kminkowa Ireny Golec
05.02.2014
10:40:00

Danie dla 4 osób.

  • 2,5 l wody
  • Kość wieprzowa
  • Paczka kminku
  • Jarzyny (marchew, pietruszka)
  • Czosnek (3-4 ząbki)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotować wywar z mięsa wieprzowego, gotować ok. godziny, potem dodać marchew i pietruszkę oraz całą paczkę kminku. Nadal gotować ok 0,5 godz. aż zupa zabarwi się na złocisto-żółty kolor. Pod koniec dodać kilka (3-4) ząbków czosnku i doprawić solą i pieprzem.



Radio Katowice / Audycje / Góralskie smaki
Góralskie smaki
 
 
 
 

O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa". 

Zobacz także Góralskie smaki

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA