Gulaszowa zupa pani Ireny Golcowej i goloneczki w piwie na walentynki oraz sernik z mrówkami z kuchni Kasi i Pawła Golców.
Zupa gulaszowa
Do zupy gulaszowej potrzeba 2 kg ziemniaków, słoninkę, cebulę i przyprawy. Ziemniaki pokroić w kostkę. Słoninkę pokroić i smażyć, kiedy powstaną już złote skwareczki dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć cebulkę na złoto, a następnie dodać pokrojone ziemniaki. Od czasu do czasu ...z wyczuciem należy dolewać przegotowaną wodę sprawdzając czy ziemniaki są już miękkie. Nie powinny być jednak zbyt miękkie, bo wtedy zamiast gulaszu będzie „bryja”, przestrzega pani Irena. Pod koniec gotowania dodać przyprawy: ziele angielskie oczywiście sól i pieprz, może być też papryka – to zależy od smakowych upodobań. Zupa gulaszowa dobrze smakuje zarówno jako pikantna, jak również łagodna.
Goloneczki w piwie dla dwojga
Składniki:
Golonki podsmażyć na patelni na złoty kolor i włożyć do żaroodpornego naczynia zalewając piwem. (można piwo wymieszać z wodą, jeśli ktoś nie lubi zbyt intensywnego piwnego smaku) dodać pokrojone w paski marchewkę, pietruszkę i seler oraz przyprawy i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Piec ok. godziny. Krótko przed wyjęciem z piekarnika zdjąć z naczynia pokrywkę i piec przez kilka minut bez przykrycia. Goloneczki jeszcze trochę się zarumienią, a sos, który powstaje podczas tego pieczenia jest palce lizać… Podawać z pieczywem.
O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa".