Radio Katowice
Radio Katowice / Góralskie smaki
Barszcz na baraninie
19.02.2014
10:40:00

Zupa pani Ireny Golcowej

Barszcz na baraninie
(dla 4 osób)

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 kg baraniny, np. żeberek baranich
  • 3-4 buraki
  • 3-4 łyżek octu
  • włoszczyzna
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek
  • cebulka dymka do dekoracji

Z baraniny przygotowujemy wywar, do którego dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Łączymy z wywarem z buraków doprawiamy octem do smaku i koloru.

Gotować ok. godziny. Jeść z ziemniakami.



Radio Katowice / Audycje / Góralskie smaki
Góralskie smaki
 
 
 
 

O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa". 

Zobacz także Góralskie smaki

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA