Radio Katowice
Radio Katowice / Góralskie smaki
Krewetki i chlebek tostowy
26.02.2014
10:40:00

fot. Ryszard Stotko

W kuchni dziś krewetki na przystawkę i chlebek tostowy, który piecze Kasia Golec, żona Pawła.

Krewetki

Składniki:

  • surowe krewetki
  • czosnek
  • pomidory koktajlowe
  • natka kolendry lub pietruszki
  • oliwa z oliwek

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki, krewetki i na koniec kolendra lub pietruszka wszystko razem smażyć ok. 3 min. i gotowe.

 

Chlebek tostowy

Składniki:

  • 240 gram wody
  • ok. 5 gram drożdży
  • 30 gram cukru brązowego
  • 30 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • łyżeczka soli

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. w ciepłym miejscu. Jak ciasto wyrośnie włożyć je do formy i jeszcze na kilkanaście minut odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 30 min. Gotowe.

Smacznego!



Radio Katowice / Audycje / Góralskie smaki
Góralskie smaki
 
 
 
 

O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa". 

Zobacz także Góralskie smaki

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA