W kuchni dziś krewetki na przystawkę i chlebek tostowy, który piecze Kasia Golec, żona Pawła.
Krewetki
Składniki:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki, krewetki i na koniec kolendra lub pietruszka wszystko razem smażyć ok. 3 min. i gotowe.
Chlebek tostowy
Składniki:
Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. w ciepłym miejscu. Jak ciasto wyrośnie włożyć je do formy i jeszcze na kilkanaście minut odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 30 min. Gotowe.
Smacznego!
O góralskiej kuchni mówi się wiele, wiele jest także w niej niesamowitych, często kultywowanych od pokoleń, smaków. To właśnie taką kuchnię chcemy przypominać na naszej antenie. A przybliżą nam je gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy" czy "zupa miętowa".