Radio Katowice
Radio Katowice / Radiowy Klub Łasucha
Soulowo-jazzowe rożki
10.03.2014
10:40:00

fot. Janusz Różański

Big Silesian Band, to fantastyczny 18-osobowy zespół z Siemianowic Śląskich, którego można było posłuchać w sobotę w Studiu Koncertowym Radia Katowice. Na koncercie w rytmach Glenna Millera była Jadwiga Woźnikowska. Siedząc na widowni zastanawiała się... co też lubią przegryźć po koncercie ci fantastyczni muzycy... czy mają podobne upodobania kulinarne? Po wybornej muzycznej uczcie postanowiła zapytać o to Joachima Krzyka, dyrygenta orkiestry, który okazał się nie tylko znawcą tematów muzycznych...

Solistą podczas sobotniego wieczoru z muzyką Glenna Millera był Wojciech Myrczek, zwycięzca oraz laureat nagrody publiczności SHURE MONTREUX JAZZ VOICE COMPETITION 2013. Jan "Ptaszyn" Wróblewski powiedział o nim: "Najbardziej jazzowy z jazzowych wokalistów jacy się ostatnio pokazali. Cechy szczególne: muzykalny, profesjonalny, pomysłowy i do tego Myrczek!" Czy jest również łasuchem? Sprawdzała Jadwiga Woźnikowska...

 

Przepis na soulowo-jazzowe rożki z kremem Mousseline
na bazie przepisu Kasi S. ze Smacznego kącika

By stworzyć 8 sztuk pysznych rożków potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła, rozpuszczonego

Krem Mousseline:

  • 450 g mleka
  • 5 żółtek
  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g miękkiego masła

Ciasto francuskie należy rozwałkować na grubość ok 5 mm, pokroić na 8 pasów o szerokości 2 cm, każdy nawinąć na metalową formę do rożków [do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchni]. Rożki posmarować roztopionym masłem i ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min. w 190 st, do momentu aż będą złociste. Upieczone rożki zsunąć z form i ostudzić na kratce kuchennej.

W tym czasie można przygotować krem:

Mleko wlać do garnka, ustawić na małym płomieniu i powoli doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdjąć z kuchenki i odstawić na bok.

Żółtka i cukier ubić na puszystą, białą masę, dodać stopniowo, wcześniej przesianej przez drobne sito mąki. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Następnie powoli dodać gorące mleko, stale miksując. Gotową masę przelać do metalowej miski i ustawić na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać do lustra wody) i stale mieszając drewnianą łyżką gotować w kąpieli wodnej do momentu kiedy masa zgęstnieje i będzie bliska wrzenia. Gotową masę zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy oraz 40 g masła, dokładnie miksując. Całość przykryć folią spożywczą, aby na masie nie powstał kożuch i odstawić do ostygnięcia.

Ubić resztę miękkiego masła, stopniowo dodając ostygniętą masę, cały czas dokładnie miksując. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, nadziewać nim ostygnięte rożki z ciasta francuskiego. Gotowe rożki wstawić na ok 2 godz. do lodówki.

Po dwóch godzinach nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć łasuchowanie:)



Radio Katowice / Audycje / Radiowy Klub Łasucha
Radiowy Klub Łasucha
fot. Tomasz Jodłowski
 
 
 
 

W każdy poniedziałek podczas spotkań ze słuchaczami w Radiowym Klubie Łasucha będziemy poprawiać sobie nastrój. Dlaczego...? Wielu z nas nie lubi poniedziałku i dlatego właśnie tego dnia warto połasuchować . Nic tak nie poprawia nastroju, jak kawałek dobrego ciasta, kostka, a może nawet dwie, dobrej czekolady...

W poniedziałkowe przedpołudnie łasuchując wspólnie z Państwem postaramy się przygotować do trudów całego tygodnia. O słabość do słodyczy pytać będziemy nie tylko naszych słuchaczy, ale także celebrytów i znane osoby ze świata polityki i nauki. Mam nadzieję, że już wkrótce że nasz Radiowy Klub Łasucha zgromadzi duże grono słodkolubnych.

Zobacz także Radiowy Klub Łasucha

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA