Radio Katowice
Radio Katowice / Radiowy Klub Łasucha
Przysmaki polskich żużlowców
17.03.2014
10:40:00

fot. Marcin Rudzki

W sobotę 60. urodziny świętowała najstarsza w Polsce sportowa audycja radiowa "Z mikrofonem po boiskach". Na uroczystą galę do Studia Koncertowego Radia Katowice przyjechało wielu gości, wśród których nie zabrakło oczywiście sportowców.

Pewien żużlowy duet, Jerzy Szczakiel i Andrzej Wyglenda, Jadzia Woźnikowska postanowiła podpytać o gusta kulinarne. W 1971 roku panowie wywalczyli dla Polski jedyne, jak dotychczas, Mistrzostwo Świata Par. Wydarzyło się to 1971 roku na torze w Rybniku.

Jerzy Szczakiel i Andrzej Wyglenda nie występowali przecież tylko na polskich torach żużlowych. Podróżowali, ale, czy podczas zagranicznych wyjazdów na zawody kosztowali lokalnych specjałów?

 


 

Golonka w piwie wg Elizy [Mojepasje.pl]

Składniki do gotowania: 2 golonki przednie (ok 2 kg)

  • 1,5-2 l bulionu drobiowego
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki domowej vegety

Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak, aby golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.

Składniki do pieczenia:

  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 250 ml jasnego piwa
  • kminek mielony lub w ziarnach
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • tymianek
  • wywar, w którym gotowało się golonko

Miód i sos sojowy dobrze rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Zalać piwem i uzupełnić wywarem do połowy wysokości golonki. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 200 stopni. Gdy osiągnie tę temperaturę piec (grzałka góra dół) bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 45 minut (105 min) co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie golonkę skropić oliwą z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 10 minut (lub dłużej). Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)



Radio Katowice / Audycje / Radiowy Klub Łasucha
Radiowy Klub Łasucha
fot. Tomasz Jodłowski
 
 
 
 

W każdy poniedziałek podczas spotkań ze słuchaczami w Radiowym Klubie Łasucha będziemy poprawiać sobie nastrój. Dlaczego...? Wielu z nas nie lubi poniedziałku i dlatego właśnie tego dnia warto połasuchować . Nic tak nie poprawia nastroju, jak kawałek dobrego ciasta, kostka, a może nawet dwie, dobrej czekolady...

W poniedziałkowe przedpołudnie łasuchując wspólnie z Państwem postaramy się przygotować do trudów całego tygodnia. O słabość do słodyczy pytać będziemy nie tylko naszych słuchaczy, ale także celebrytów i znane osoby ze świata polityki i nauki. Mam nadzieję, że już wkrótce że nasz Radiowy Klub Łasucha zgromadzi duże grono słodkolubnych.

Zobacz także Radiowy Klub Łasucha

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA