CIASTO DYNIOWE
1 szklanka puree z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
skórka starta z małej pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady do polewy
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnku roztopić masło na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić. Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
BUDYŃ DYNIOWY
(potrójna porcja)
300 ml mleka
1/3 szklanki dyniowego puree
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu cynamon,
ekstrakt z wanilii
Odlać ok. 100 ml zimnego mleka i wymieszać z mąką, resztę zagotować z pure, syropem i przyprawami. Do zagotowanego mleka dodać część z mąką ziemniaczaną, intensywnie mieszając, gotować na małym ogniu jeszcze 2 min. Doprawić do smaku cynamonem i ekstraktem z wanilii.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)