Rodzynki w czekoladzie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucić rodzynki. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia i poczekać, aż zastygną.
Karmelki
Słód gotować w garnku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty, aż masa zacznie się ciągnąć. Łyżką nakładać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do ostygnięcia. Karmelki tężeją już po kilku minutach.
Brauni
W kąpieli wodnej rozpuścić masło oraz 1 i 2/3 tabliczki czekolady. Ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i zmiksować. Do powstałej masy powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Do ciasta dodać siekane orzechy i pozostałą 1/3 pokrojonej czekolady. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem śniadaniowym blaszkę o wymiarach ok. 36 cm x 22 cm. Piec ok. 50 minut w temperaturze 160 st. C.
Co wtorek postawimy nasz talerz na wadze. Sprawdzimy co jemy i ile, poznamy wartości kaloryczne, przeanalizujemy różne diety, nauczymy się zdrowo odżywiać. A może i uda się zgubić kilka kilogramów ;-)