Skład:
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą (średniej grubości około 1 cm) rozklepać cienko tłuczkiem przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Na środek każdej rozklepanej piersi ułożyć plaster surowego łososia. Rybę przyprawić pieprzem cytrynowym. Na łososia ułożyć gałązkę koperku oraz potartą mozarellę. Całość zwinąć w roladę. Grilować na patelni gilowej z obu stron na złoty kolor. Pod koniec przykryć patelnię i pozostawić na kilka minut, żeby roladki „doszły” w środku. W międzyczasie przygotować sos z sera, białego wina półwytrawnego, śmietany oraz pieprzu. Tzn. w śmietanie rozpuścić ser, dodać pieprz cytrynowy, wino i pieprz zielony. Dla lepszego smaku można dodać parę kropel soku z cytryny. Całość gotować tak długo aż sos odparuje i samoczynnie się zagęści. Podawać do roladek.
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.