Ryba z rumem

fot. Piotr Pagieła

Składniki:

  • 1,5 kg ryby (tutaj karp)
  • 10 dkg szynki wędzonej
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 30 dkg masła
  • 10 ziarenek białego pieprzu
  • 3-4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1/4 szklanki winnego octu
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 ósemki cytryny
  • 3 spore prawdziwki
  • sól

Karpia oczyścić, przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować kawałeczkami szynki i koreczkami z obranej pietruszki. Bawełnianą serwetkę wysmarować świeżym masłem, zawinąć w nią rybę, obwiązać nitką i ułożyć w rondlu z wrzącym wcześniej przygotowanym rosołem drobiowym. Gotować na silnym ogniu 25 minut z dodatkiem pieprzu i octu. Przygotować sos: do emaliowanego rondelka wlać rum, zapalić zapałką, po 2-3 minutach dodać oliwę i 1 szklankę mocnego rosołu z kury, dodać posiekane ugotowane wcześniej prawdziwki, ósemki cytryny bez nasion, doprowadzić do wrzenia i polać nim wyjętego z serwetki i ułożonego na głębokim półmisku karpia. Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.