Karp w galarecie

fot. Piotr Pagieła

Przed nami święta, czas więc zająć się potrawami, które zagoszczą na wigilijnych stołach. Dziś zimna przekąska, którą znają wszyscy czyli karp w galarecie. Przy okazji kilka porad, jak rozpoznać czy ryba kupowana w sklepach jest świeża.

Składniki:

  • 1 karp
  • Włoszczyzna
  • 2 cebule
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarenkach
  • Listek laurowy
  • Sól
  • Żelatyna
  • Cytryna

Włoszczyznę wraz cebulą zalać litrem wody, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu oraz soli i ugotować wywar. Sprawionego i pokrojonego na kawałki karpia dodać do wywaru w warzyw i gotować przez ok. 20 minut. Ugotowanego karpia włożyć do głębokiej miski, przystroić marchewką z wywaru i plasterkami cytryny. Odlać 3 szklanki odcedzonego wywaru i dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz 4-5 łyżeczek żelatyny i wymieszać. Lekko przestudzoną tężejącą galaretę przelać na półmisek z rybami i odstawić w chłodne miejsce.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.