Biała zupa z karpia

fot. Piotr Pagieła

Grzybowa, barszcz albo rybna. Te zupy najczęściej pojawiają się w czasie wigilijnej kolacji. Dziś Piotr Pagieła spróbuje udowodnić, że ugotowanie zupy rybnej jest proste i że można ją zrobić z głów i kręgosłupów pozostałych po oprawieniu karpi. 

Składniki:

  • 1 mały karp (mogą być też 2 głowy i 2 kręgosłupy z wcześniej sprawionych ryb)
  • 3 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Pieprz cały
  • Sól
  • Kolorowy makaron
  • Natka zielonej pietruszki
  • 20 ml śmietany 30%
  • Mąka
  • 1 bułka

Bułkę pokroić w drobną kostkę i przypiec na suchej patelni na grzanki. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, dodać kawałki ryby i gotować przez 15 minut. Doprawić do smaku. Zupę odcedzić. Z wywaru zostawić marchewkę. Pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Zabielić zupę mąką rozrobioną ze śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. Sposób przygotowania można również zobaczyć w programie kulinarnym „Co gryzie Żabi Kraj..?”.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.