Ceviche z dorsza

fot. Adam Dziedziński

Dziś czas na dorsza. Zazwyczaj kojarzymy go ze smażonymi panierowanymi filetami lub z Pkawałkami wędzonej, ale niestety suchej ryby. My proponujemy Ceviche z dorsza.

Składniki:

  • bardzo świeża polędwiczka z dorsza
  • miód
  • białe wytrawne wino
  • sól
  • pieprz
  • limonka
  • cytrynowy tymianek
  • cukier waniliowy

Przepis, jak zwykle, w audycji.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.