Sum w miodzie

fot. z archiwum Piotra Pagieły

O tym, że sumy mają wąsy wiedzą wszyscy. Jednak nie wszyscy mieli przyjemność jeść suma, a to bardzo dobra w smaku ryba i do tego ma bardzo mało ości. W sobotni poranek próbujemy zachęcić do przygotowania suma w miodzie. 

Składniki:

  • Filet z suma
  • Miód (naturalny, może być gryczany)
  • Kwaskowe jabłko
  • Koperek
  • Masło
  • Sól, pieprz

Filet pokroić na większe porcje, posypać solą i pieprzem. Jabłko obrać i pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać miód, aż zacznie się karmelizować, obsmażyć filet dwukrotnie z każdej strony. Na drugiej patelni obsmażyć na maśle plastry z jabłka. Na talerz położyć obsmażone jabłko posypane koperkiem i na to usmażony filet.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.