Jesiotr w pistacjach

fot. z archiwum Piotra Pagieły

To jedna z najbardziej tajemniczych ryb w naszych wodach. Kiedyś występowała powszechnie w naszych rzekach, jednak presja rybacka oraz pogorszenie jakości naszych wód spowodowało, że jesiotra w rzekach trudno znaleźć. Na szczęście nasi rybacy postanowili, że ryba ta będzie hodowana w stawach. I tak się stało. Dziś smakiem jesiotra można cieszyć się w zasadzie do woli. Zapraszamy na jesiotra z orzeszkami.

Składniki:

  • 2 filety z jesiotra
  • 6 łyżek drobno posiekanych pistacji (można zmielić drobniej namaszynce)
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 cebulki szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy extra virgine
  • sól
  • pieprz

Posiekane pistacje lekko zrumienić na patelni. Wymieszać z bułką tartą, cebulką, czosnkiem, skórką z cytryny, pietruszką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na desce do krojenia skórką do dołu. Filet pokroić na około niewielkie porcje. Wierzch obłożyć pistacjowym chrustem, dociskając go do ryby. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie włączyć funkcję grilla i piec rybę przez kolejne 2 minuty lub nieco dłużej, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.



W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.