Proponujemy danie regionalne, które przyrządzimy razem z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Brennej. Będzie to kita z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Kita wędzona
1 kg kity wędzonej parzyć w wodzie na wolnym ogniu przez dwie godziny, potem podawać z kiszoną zasmażaną kapustą i ziemniakami.
Kapusta zasmażana
1 kg kapusty kiszonej ugotować, dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony podsmażony z cebulką i doprawić do smaku: pieprz, cukier, kminek. Gotować ok. 0,5 godziny.
Ziemniaki ugotować i podawać z kitą i kapustą.
Wodę z wędzonki można wykorzystać jako zupę – dodać trochę śmietany 18% i doprawić do smaku, podawać z ziemniakami.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!