Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Kita z ziemniakami
27.06.2016
11:30:00

Proponujemy danie regionalne, które przyrządzimy razem z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Brennej. Będzie to kita z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Kita wędzona

1 kg kity wędzonej parzyć w wodzie na wolnym ogniu przez dwie godziny, potem podawać z kiszoną zasmażaną kapustą i ziemniakami.

Kapusta zasmażana

1 kg kapusty kiszonej ugotować, dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony podsmażony z cebulką i doprawić do smaku: pieprz, cukier, kminek. Gotować ok. 0,5 godziny.
Ziemniaki ugotować i podawać z kitą i kapustą.

Wodę z wędzonki można wykorzystać  jako zupę – dodać trochę śmietany 18% i doprawić do smaku, podawać z ziemniakami.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA