Proponujemy tradycyjną udorską zalewajkę, którą przygotują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Udorzu. Nie jest to co prawda zupa niskokaloryczna, ale jej smak wynagradza wszystko.
Składniki:
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować we wrzącej wodzie (ok. 3 litrów) z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurkowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!