Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Udorska zalewajka
28.06.2016
11:30:00

fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Udorzu

Proponujemy tradycyjną udorską zalewajkę, którą przygotują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Udorzu. Nie jest to co prawda zupa niskokaloryczna, ale jej smak wynagradza wszystko.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żurkowego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • majeranek
  • koperek

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować we wrzącej wodzie (ok. 3 litrów) z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurkowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA