Odwiedzamy Rajczę, gdzie razem z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich przygotujemy siwe kluski.
Siwe kluski
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i podzielić na połowę, jedną połowę ugotować z łyżką soli a drugą zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), przecedzić przez gazę. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc i ostudzić. Połączyć ziemniaki tarte i gotowane, dołożyć jajka i wyrobić ciasto, dokłądając łyżkę mąki ziemniaczanej. Posolić do smaku. Uformować wałek, pokroić na grubsze kawałki, uformować kulki. Ugotwać we wrzątku.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!