Z pewnością niektóre Anny swoje imieniny świętowały już w niedzielę, ale jeśli goście pojawią się dzisiaj po południu, to mamy słodką podpowiedź. Imieninowy jabłećnik specjalnie dla Ani Sojki przygotują: Bożena Fiedor i Anna Waligóra z Koła Gospodyń Wiejskich w Koniakowie.
Jabłećnik (szarlotka)
2 kila jabłek łobrać za skórki, zetrzyć na grubym tarluśku i przesmazić pół godziny z łyźkom masła, łyziećkóm cynamonu i śklónkóm cukru (2 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce z grubymi otworami i dusić ok. pół godziny dodając łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i 1 szklankę cukru). Usmazióne jabka dać, coby łóchłódły (usmażone jabłka pozostawić do ostudzenia). Zagnieść ciasto z: 1 kostka masła, 2 całe jajka, 2 żółtka, 60 dag mąki, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki cukru pudru). Ciasto podzielić na 2 równe części i włożyć na godzinę do lodówki. Blachę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na ciasto nałożyć jabłka. Przykryć jabłka rozwałkowanym płatem z drugiej części ciasta. Wierzch ciasta ponakłuwać równo widelcem, aby w trakcie pieczenia ciasto „oddychało”. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!