Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Czulent
23.08.2016
11:30:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Zajrzymy do Lelowa i spróbujemy przygotować żydowską potrawę obecną ciągle w lelowskiej kuchni – czulent.

CZULENT LELOWSKI

  • 2 kg mięsa wołowego
  • 0,4 kg fasoli „Jaś"
  • 4 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 0,5 kg kaszy gryczanej
  • pieprz, sól, gęsi smalec, papryka ostra

Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Wołowinę wypłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dusić do miękkości. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić i dusić. Dodać ugotowaną kaszę i fasolę. Wszystko razem delikatnie połączyć, dodając przyprawy oraz gęsi smalec.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA