Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Zacierka
24.08.2016
08:06:00

Anna Sojka

Historia wytwarzania tej potrawy sięga odległych czasów, a wzmianki o niej można znaleźć w zbiorach Stanisława Ciszewskiego z 1887 roku. Zacierka to potrawa, która przetrwała do dziś i przepis na jej wykonanie znajduje się w wielu książkach kucharskich. Do naszego latającego talerza tę białą zupę naleje dzisiaj Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach. Pomagać jej będzie córka - Bogusława Pluta.

ZACIERKA NA MLEKU

•1 litr mleka

•20 dag mąki

•1 jajko

• szczypta soli

Mleko wlać do garnka,postawić na piec i zagotować.W międzyczasie wsypać 20 dag mąki do miski, wbić 1 jajko i ugniatać to palcami aż zaczną robić się grudki.Do gotującego się mleka wsypujemy porcjami ciasto i ciągle mieszając dodać szczyptę soli (do smaku). Gotować 5 min. Smacznego!

 

 

 



Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA