Historia wytwarzania tej potrawy sięga odległych czasów, a wzmianki o niej można znaleźć w zbiorach Stanisława Ciszewskiego z 1887 roku. Zacierka to potrawa, która przetrwała do dziś i przepis na jej wykonanie znajduje się w wielu książkach kucharskich. Do naszego latającego talerza tę białą zupę naleje dzisiaj Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach. Pomagać jej będzie córka - Bogusława Pluta.
ZACIERKA NA MLEKU
•1 litr mleka
•20 dag mąki
•1 jajko
• szczypta soli
Mleko wlać do garnka,postawić na piec i zagotować.W międzyczasie wsypać 20 dag mąki do miski, wbić 1 jajko i ugniatać to palcami aż zaczną robić się grudki.Do gotującego się mleka wsypujemy porcjami ciasto i ciągle mieszając dodać szczyptę soli (do smaku). Gotować 5 min. Smacznego!
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!