Do przygotowania tego dania potrzebujemy trochę marchewki. I nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że będzie to ciasto. Pora na marchwiak rodem z Lelowa. Smak marchwiaka upieczonego przez Bożenę Włochowicz poznawała Agnieszka Strzemińska.
MARCHWIAK (CIASTO Z MARCHEWKĄ)
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem. Dokładnie miksujemy i na koniec dodajemy rodzynki lub orzechy. Mieszamy łyżką i wylewamy na blachę. Piec około 45 minut w 160 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!