Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ciasto marchewkowe
27.08.2016
11:30:00

Agnieszka Strzemińska

Do przygotowania tego dania potrzebujemy trochę marchewki. I nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że będzie to ciasto. Pora na marchwiak rodem z Lelowa. Smak marchwiaka upieczonego przez Bożenę Włochowicz poznawała Agnieszka Strzemińska.

MARCHWIAK (CIASTO Z MARCHEWKĄ)

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki oleju
  • rodzynki, ewentualnie orzechy  

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem. Dokładnie miksujemy i na koniec dodajemy rodzynki lub orzechy. Mieszamy łyżką i wylewamy na blachę. Piec około 45 minut w 160 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA