Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Śledziowy szałot
26.08.2016
11:45:00

fot. Anna Sojka

Nasze dzisiejsze danie będzie niestety dość czasochłonne, ale za to pyszne i łatwe do zrobienia. Śledziowy szałot proponuje Małgorzata Targiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach.

SZAŁOT ZE ŚLEDZIEM

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchewka
  • jajka
  • ogórki – korniszony lub kiszone, zależy co mamy
  • boczek
  • cebula
  • śledź

Ziemniaki, marchewkę i jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.Osobno na patelni trzeba przesmażyć boczek z cebulą i odstawić do wystygnięcia.Ogórki kroimy w kostkę, odgniatamy wodę i dodajemy do pozostałych składników.Wszystko razem mieszamy w misce. Dodajemy pokrojonego w kostkę śledzia i boczek z cebulą. Dodajemy do smaku soli, pieprzu, odrobinę octu, mieszamy i gotowe. Smacznego!




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA