Dziś proponujemy kluchy, które trzeba mocno połą bić, żeby były dobre. Tak robią w Podlesicach.
Kluchy połom bite
Skład:
Potrzebna również poła do wyrobienia!!
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wstawiamy do wody żeby się gotowały, solimy. Następnie gdy są półmiękkie odcedzamy trochę wody i zasypujemy mąką pszenną i prażymy. Gdy są już uprażone - wyrabiamy drewnianą pałką. Należy długo wyrabiać, aby powstała gładka masa, a kluchy były puszyste. Następnie polewamy wcześniej przyrządzoną omastą ze słoniny i boczku. Potrawę można również podawać z kwaśnym mlekiem i kiszonym ogórkiem.
Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.
Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!