Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Po prostu kluchy bite
31.08.2016
11:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dziś proponujemy kluchy, które trzeba mocno połą bić, żeby były dobre. Tak robią w Podlesicach.

Kluchy połom bite

Skład:

  • ziemniaki
  • mąka
  • sól
  • omasta: słonina, boczek

Potrzebna również poła do wyrobienia!!

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i wstawiamy do wody żeby się gotowały, solimy. Następnie gdy są półmiękkie odcedzamy trochę wody i zasypujemy mąką pszenną i prażymy. Gdy są już uprażone - wyrabiamy drewnianą pałką. Należy długo wyrabiać, aby powstała gładka masa, a kluchy były puszyste. Następnie polewamy wcześniej przyrządzoną omastą ze słoniny i boczku. Potrawę można również podawać z kwaśnym mlekiem i kiszonym ogórkiem.




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA