Dziś o pewnym mały sympatycznym stworzonku, które zna każdy z nas. Jeże towarzyszą nam od dzieciństwa w bajkach i książeczkach. Kto nie pamięta jeżyka z filmu „Krecik”? Albo kto nie robił jeżyków z kasztanów?
Zajrzymy dziś także do pewnej szkoły, w której odbył się finał akcji Śniadanie daje moc. A na drugie śniadanie w domu... może jeżykowa gruszka?
PRZEPIS: Materiały: gruszka, dwa goździki, opcjonalnie czarna oliwka lub małe ciemne winogrono, a także nóż, obieraczka, wykałaczki i talerzyk lub podkładka.
Zetnij niewielki plaster z jednego z boków gruszki, tak by można było ją stabilnie położyć. Następnie za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw obierz gruszkę od góry do ok. ⅓ jej wysokości. Powstaje w ten sposób część, którą pokrywać będą igły i część „twarzową”. Wbij goździki, tak by powstały oczy zwierzaka, a ciało pokryj wykałaczkami-igłami. Nosek możesz zrobić nadziewając na ogonek gruszki winogrono lub oliwkę. SMACZNEGO!
Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasza ekologicznie zakręcona dziennikarka Katarzyna Głuch razem z ekspertami z różnych dziedzin pokaże, a raczej pozwoli usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewnia – nie będzie truć.
Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.
Audycja jest dofinansowana z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. |
Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja.