Szlak Zabytków Techniki i szlak kulinarny "Śląskie Smaki" łączą siły.
Dwa największe szlaki turystyczne województwa śląskiego będą współpracowały, polecając się nawzajem. Planując zwiedzanie obiektów postindustrialnych, będziemy mogli wybrać się do certyfikowanych i najlepszych restauracji promujących tradycyjne jedzenie.
— To pozwoli udowodnić, że kuchnia śląska powinno kojarzyć się nie tylko z roladą — uważa Agnieszka Sikorska, szefowa śląskiej Organizacji Turystyki.
Kuchnia województwa śląskiego jest różnorodna, podkreśla Remigiusz Rączka. Znany ekspert kulinarny uważa, że regionalna turystyka powinna łączyć się z możliwością skosztowania regionalnych potraw.
Województwo śląskie rocznie odwiedza 4 miliony turystów. Wydali tutaj 5 miliardów złotych, część z tych pieniędzy przeznaczona jest właśnie na jedzenie.
Autor: Anna Dudzińska