Ekspert radzi: co jeść zimą?

O rozgrzewającym i uodparniającym zimowym menu z doradcą żywieniowym, Katarzyną Purak, rozmawia Agnieszka Strzemińska.

 

Przedstawiamy kilka przepisów dla zabieganych.

Rozgrzewająca jaglanka na śniadanie: 4 łyżki kaszy jaglanej podprażyć na suchej patelni, następnie zalać wodą i ugotować. 1 gruszkę obrać, zblendować i połączyć z kaszą. Całość posypać łyżeczką płatków migdałowych.

Czekoladowe smoothie dla dzieci: szklankę ciepłego mleka zmiksować z bananem, 2 łyżeczkami kakao i łyżeczką miodu.

Zielone smoothie na lunch do pracy: 200ml soku jabłkowego zmiksować z garścią szpinaku baby, garścią jarmużu i małym bananem.

Herbata korzenna na popołudnie: 2 łyżki suszonych owoców dzikiej róży, 2 obrane i pokrojone w ćwiartki winne jabłka, 4-5 goździków i kawałek imbiru zalać 1 l wody i zagotować. Odstawić na parę chwil pod przykryciem, następnie osłodzić łyżką miodu.


Każdemu damy radę, to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.