Rozgrzewające i uodparniające zimowe menu proponuje doradca żywieniowy, Katarzyna Purak
Przedstawiamy kilka przepisów dla zabieganych.
Rozgrzewająca jaglanka na śniadanie: 4 łyżki kaszy jaglanej podprażyć na suchej patelni, następnie zalać wodą i ugotować. 1 gruszkę obrać, zblendować i połączyć z kaszą. Całość posypać łyżeczką płatków migdałowych.
Czekoladowe smoothie dla dzieci: szklankę ciepłego mleka zmiksować z bananem, 2 łyżeczkami kakao i łyżeczką miodu.
Zielone smoothie na lunch do pracy: 200ml soku jabłkowego zmiksować z garścią szpinaku baby, garścią jarmużu i małym bananem.
Herbata korzenna na popołudnie: 2 łyżki suszonych owoców dzikiej róży, 2 obrane i pokrojone w ćwiartki winne jabłka, 4-5 goździków i kawałek imbiru zalać 1 l wody i zagotować. Odstawić na parę chwil pod przykryciem, następnie osłodzić łyżką miodu.