Czyste gospodarstwa przyszłością gór

fot. Beskidzkie Stowarzyszenie Produkcji Ekologicznej i Turystyki

Przyszłością produkcji rolnej w Beskidach są przedsiębiorstwa rodzinne produkujące zdrową, tradycyjną żywność - uważa Anna Bednarek ze Beskidzkiego Stowarzyszenia Produkcji Ekologicznej i Turystyki Best Proeko z Jeleśni.

To w połączeniu z turystyką i zachowaniem dorobku kulturalnego gwarantuje góralom dobry byt i zainteresowanie turystów. Warunkiem jest powrót do naturalnych upraw, bez glifosatu czy modyfikacji genetycznych. 


 

Zdaniem Anny Bednarek ekologiczne, rodzinne gospodarstwa w Beskidach powinny opierać się na produkcji zwierzęcej, która jest także zdrowa i potrzebna środowisku. Stowarzyszenie Proeko z Jeleśni obchodzi w tym roku jubileusz 20-lecia działalności. 

Autor: Jarosław Krajewski/pm/


Wiadomości regionalne