Tradycją piątkowego przedpołudnia w Radiu Katowice jest wizyta w kuchni i gotowanie potraw z ryb. Dziś czas na "Karpia po benedyktyńsku", którego przygotuje dla nas pani Katarzyna Piszczek z Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociagów w Łące koło Pszczyny. Gdy pytałem skąd nawza tej potrawy, pani Kasia odrzekła rezolutnie, że gdyby zawieźć taką rybkę do Watykanu, z pewnością stałaby się tam przebojem na stole, pochądzącego z Bawarii czyli regionu karpiowego, papieża-emeryta Benedykta XVI.
Składniki:
Smacznego!
PEPE
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.