Co jadano i jada się na Śląsku w Wigilię? Jakie są świąteczne tradycje w tym regionie? O tym Dorota Stabik rozmawiała z Markiem Szołtyskiem, śląskim pisarzem i historykiem, autorem książek związanych z kulturą i kuchnią śląską.
Do wigilijnego popołudnia każdy chętny będzie mógł bezpłatnie zabrać sianko pod wigilijny stół. Dostępne jest ono w żywieckiej Stajni Miejskiej, na terenie parku. Ze specjalnego kosza każdy może wziąć sianko do swojego domu. Obok wystawiono specjalną tablicę z informacją na temat tej tradycji wigilijnej. Akcja zorganizowana została już po raz 8. Relację przygotował Andrzej Ochodek przy współpracy z Katarzyną Graboń.
Stoły już ustawione, ściany przystrojone i ryba już się piecze... Przygotowania do Wigilii dla samotnych idą pełną parą. Wszystko po to, aby w ten najważniejszy wieczór w roku nikt nie został sam. W tegorocznej wieczerzy może wziąć udział nawet dwa tysiące osób. Wieczerza wigilijna w Parku Śląskim rozpocznie się o godzinie 15:00. Oprócz 12 potraw, na uczestników czeka sporo innych atrakcji, których przygotowanie podglądała Marta Dobrowolska.
Relacje reporterów Polskiego Radia Katowice to tak naprawdę to program Państwa – naszych Słuchaczy.
Mamy nadzieję, że przez kontakt mailowy, telefoniczny lub za pośrednictwem portali społecznościowych będziemy bliżej tych miejsc regionu, które do tej pory odwiedzaliśmy z mikrofonem rzadko lub wcale. Na pewno częściej będziemy w Subregionie Zachodnim, wyjedziemy z dużych miast i poza Aglomerację.
Nowe dźwięki, nowe głosy, ale doskonale państwu znane z anteny Polskiego Radia Katowice. Zapraszamy na dźwiękową podróż z naszymi reporterami.
Chcesz, by nasz zespół zajął się twoją sprawą?
Czekamy na Wasze maile! reporter@radio.katowice.pl