Niczym wino testują... wodę.
W dąbrowskich wodociągach pracują "sommelierzy wody". W sterylnym, odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu sprawdzają smak i zapach wody.
— Wszystko po to, by ta trafiająca do kranów była odpowiedniej jakości — mówi kierownik laboratorium dąbrowskich wodociągów Katarzyna Skorek.
— Badania przeprowadzane są w specjalnych boksach, a woda podawana jest w odpowiednich naczyniach — mówi koordynator zespołu badań sensorycznych Karolina Żyła.
Wszyscy testerzy to pracownicy dąbrowskich wodociągów. Nim jednak zostaną "sommelierami wody" sami przechodzą testy i szkolenia. Rozporządzenie określa parametry, jakie musi spełniać woda zdatna do picia. W przypadku smaku i zapachu nie ma podanej normy. Dostawcy wody mają tu pewną dowolność i swoje procedury badawcze.
Autor: Dorota Stabik