4 maja przypada Dzień Kominiarza.
Kominiarze dbają o nasze bezpieczeństwo regularnie sprawdzając i czyszcząc przewody wentylacyjne i kominowe, co pozawala uniknąć zapaleniu się sadzy w kominie, czy zatruciu czadem. Przy okazji Dnia Kominiarza warto zwrócić uwagę, że zatrucie tlenkiem węgla, to śmiertelne niebezpieczeństwo nie tylko w czasie sezonu grzewczego. Popularnie nazywany czadem może wystąpić wszędzie tam, gdzie dochodzi do procesu spalania, czyli na przykład w gazowych podgrzewaczach wody.
— Przed zatruciem może nas uchronić nie tylko czujnik czadu — mówi mistrz kominiarstwa Karol Konicki ze Spółdzielni Pracy Kominiarzy w Częstochowie.
Karol Konicki zwraca uwagę, że drożność przewodów kominowych regularnie sprawdzają kominiarze, ale za odpowiednią pracę podgrzewaczy gazowych odpowiadają jego użytkownicy.
4 maja to także dzień strażaka, hutnika i piekarza.
Autor: Krzysztof Słabikowski /rs/