Majówka to tradycyjnie rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak to może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Tłuste mięso i kiełbasy, a także alkohol to połączenie zabójcze dla naszego zdrowia. Dodatkowo przypalone jedzenie czy kapiący na węgiel lub drewno tłuszcz i dym mogą być rakotwórcze. Jak jednak powiedziała dr Aleksandra Szymańska, internistka ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach, można grillować zdrowiej.
Zamiast tłustego mięsa czy kiełbasy można wybrać chudego kurczaka lub indyka lub ryby. Można zgrillować nawet warzywa czy owoce. Są jednak grupy osób, które powinny grillowanego jedzenia unikać. To pacjenci kardiologiczni, np. po zawałach serca czy onkologiczni. Również częste jedzenie potraw z grilla powoduje wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 czy nadciśnienia.
Potrawy grillowane nie są też wskazane dla kobiet w ciąży i dzieci do 3. roku życia. By grill był zdrowszy warto jako dodatki przygotować sałatki warzywne. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze marynowanie mięsa.
Autor: Joanna Opas/pm/