Sezon grzybowy zbliża się wielkimi krokami.
O czym powinniśmy pamiętać podczas wizyty w lesie? Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach Grzegorz Hudzik podkreśla, żeby zbierać tylko i wyłącznie grzyby, co do których ma się pewność.
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Zdaniem Grzegorza Hudzika powinniśmy unikać zbierania małych grzybów, u których jeszcze nie widać cech gatunkowych.
To w czym przechowywane są grzyby również ma znaczenie. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
Autor: Artur Zubek /kh/