Poranną rozmowę z gościem Radia Katowice rozpoczniemy od pytania: Czy kiedykolwiek zdarzyło Panu się zatrucie pokarmowe? Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanepidu doktora Grzegorza Hudzika pytamy o "kampanię Safe2EatEU" - czyli jak w wakacje i nie tylko unikać chorób przenoszonym drogą pokarmową.
Porozmawiamy także o kleszczach i chorobach przez nie przenoszonych. Nie zabraknie także wątku bezpiecznych wakacji - czyli co zrobić, gdy okazuje się, że miejsce wypoczynku naszych milusińskich, ogólnie mówiąc, nie spełnia wymaganych standardów.
Zaprasza Piotr Pagieła.
Grzegorz Hudzik - wakacje - bezpieczeństwo dzieci - kontrole sanepidu
Sanepid przygotował specjalne materiały edukacyjne, związane z letnim wypoczynkiem dzieci i młodzieży. Jak mówił w Radiu Katowice szef śląskiego Sanepidu doktor Grzegorz Hudzik są to poradniki, dotyczące zasad bezpiecznego wypoczynku, ulotki dla dzieci, młodzieży i rodziców, a także wskazówki dotyczące kąpielisk i ochrony zdrowia podczas wakacji.
"Po pierwsze, musimy sprawdzić jako osoby dorosłe i odpowiedzialne za nasze dzieci, czy placówka, oferująca wypoczynek dziecku jest wpisana na listę placówek dopuszczonych przez kuratorium, czy była ona kontrolowana przez inspekcję sanitarną. Robimy takie kontrole przed sezonem, jako przygotowanie do świadczonych usług, jak również w trakcie trwania i reagujemy także na wszelkie sygnały ze strony rodziców i uczestników."
Doktor Grzegorz Hudzik dodał, że w uzasadnionych przypadkach może zostać podjęta decyzja o zakończeniu turnusu.
"Niestety w niektórych przypadkach potwierdzają się te zarzuty. W momencie kiedy powstaje ognisko zakażenia pokarmowego, chociażby powodowanego salmonellą i ono się rozprzestrzenia, nie pozostaje nic innego, niż taki turnus rozwiązać i dzieci muszą wrócić do domów."
Na stronie Ministerstwa Edukacji oraz Kuratoriów Oświaty umieszczona jest lista certyfikowanych organizatorów letnich wypoczynków. Tam rodzice może zobaczyć kto jest organizatorem danego turnusu, czy jest zarejestrowany i czy wszystko jest w porządku.
Szef śląskiego sanepidu: zatrucia pokarmowe to wynik złego obchodzenia się z produktami spożywczymi.
Stacje Sanitarno Epidemiologiczne biorą udział w ogólnoeuropejskiej kampanii pod nazwą: "Safe2EatEu." Jej celem jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności. Jak mówił w Radiu Katowice, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny doktor Grzegorz Hudzik, najczęstszym powodem zatruć pokarmowych jest złe obchodzenie się z produktami spożywczymi.
"Jedna generalna zasada, która nam powinna towarzyszyć to przechowywać i przenosić produkty spożywcze, które kupujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli zachowując tak zwany łańcuch chłodniczy. Jeżeli kupimy dobry produkt i przetrzymamy go w opakowaniu w gorącym samochodzie, to mamy pewność, że tam bakterie będą się namnażały."
Doktor Grzegorz Hudzik dodał, że są także bakterie, które wola namnażać się w chłodniach i lodówkach. To Listeria monocytogenes.
"O wiele gorzej ją usunąć z naszego środowiska dlatego, że często zawleczona do naszych urządzeń chłodniczych dobrze się tam ma jeżeli nie będzie dbali o higienę i czystość tych lodówek."
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Borelioza ciągle groźna - w Śląskiem już ponad 800 nowych zachorowań
Do końca maja w województwie śląskim stwierdzono 826 nowych przypadków zachorowania na boreliozę. Jak mówił w Radiu Katowice Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach doktor Grzegorz Hudzik jeżeli na skórze znajdziemy żerującego kleszcza, należy go usunąć samodzielnie, bądź u lekarza.
"To jest walka z czasem. Im szybciej takiego kleszcza usuniemy, a mówi się, że jeżeli usuniemy go przed dwunastoma godzinami, kiedy on się wczepił w naszą skórę, to ryzyko redukujemy prawie do 90 procent przekazania z niego choroby."
Jak dodał doktor Grzegorz Hudzik ważne jest, by kleszcza usunąć w sposób bezpieczny dla nas.
"Każdy jeden sposób mechaniczny usuwania kleszczy, czy to przy pomocy kleszczołapek czy tez pęsety jest jak najbardziej polecany. Absolutnie nie wolno wygniatać, smarować benzyną, masłem, tłuszczami, dlatego że wtedy prowokujemy tego kleszcza, żeby zawartość przewodu pokarmowego wpompował nam do skóry."
Kleszcze przenoszą także wirusy zapalenia mózgu, jednak choroby można uniknąć przyjmując szczepionkę.
Zawsze jesteśmy w centrum wydarzeń. Dyskutujemy o problemach ważnych dla kraju i regionu. Zadajemy trudne pytania, zmierzamy do sedna sprawy. Wykładamy kawę na ławę.