Jak w naturalny sposób w sezonie zimowym wspomagać odporność organizmu?
Jak korzystać z rodzimych zasobów? Jakie są zalety cebuli i czosnku? Z, ekspertką kuchni roślinnej Katarzyną Gubałą rozmawia Agnieszka Strzemińska.
Sposobów na podniesienie odporności organizmu jest dużo. Aby nie dać się wirusom warto sięgnąć po naturalne produkty, jak cebula, czosnek czy por. Jakie mają właściwości i je stosować wyjaśnia Katarzyna Gubała, ekspertka kuchni roślinnej.
Cebula zawiera dużo allicyny. To jest tak substancja, która działała odpornościowo i wzmacniająco. Znajdziemy je na przykład w syropie z cebuli. Żeby go zrobić bierzemy jedną, większą posiekaną cebulę, wrzucamy do słoika, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu (możemy wzbogacić sokiem z cytryny) i odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie odcedzamy i mamy gotowy syrop. Podobne, bardzo wzmacniające działanie, szczególnie kiedy mamy katar czy przeziębienie, będzie miał szczypior, który możemy podgryzać, dodawać do twarożków, różnych smarowideł i past. Możemy go z łatwością sobie sami wyhodować na parapecie. Wystarczy cebulę (najlepiej z ekologicznego źródła bo taka ze sklepu jest zaprawiana antykiełkami) włożyć do naczynia, trochę waty i dolewać wody, albo wsadzić cebulę do ziemi. Ona bardzo szybko będzie kiełkować w temperaturze pokojowej.
Czosnek pochodzi z tej samej rodziny co cebula. Ma w sobie również bardzo mocno uodparniające substancje, które sprawią że nasz organizm będzie sobie lepiej dawał radę w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Nie każdy lubi zapach czosnku a on się utrzymuje około 12 godzin, który uwalnia się przez skórę wraz z potem i całe ciało ma jego woń. Pamiętajmy, że czosnek zachowuje wszystkie właściwości gdy nie jest podgrzewany. Podsmażony czy wrzucony do zupy będzie miał dużo mniej dobroczynnych substancji. Możemy go jeść wyciśnięty na chlebie z masłem, czy jako dodatek do pesto pietruszkowego lub bazylikowego.
Por też ma w sobie allicynę i pochodzi z tej samej rodziny co cebula. Będzie działał podobnie. Z niego również warto robić syropy wzmacniające i zjadać na surowo. Dobra wiadomość: przy podgrzewaniu pora, czyli jak go podsmażymy czy wrzucimy do piekarnika, pozbędziemy się specyficznego zapachu, który nie każdy lubi.
Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.
Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?
Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.
Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.