Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Święcenie pokarmów w tradycji ludowej
30.03.2024
17:19:00

Joanna Opas/Radio Katowice

Święcenie ognia i wody to w tradycji ludowej główne elementy, które praktykowano w Wielką Sobotę. Święcenie pokarmów stało się praktyką znacznie później.

Jak powiedziała Anna Grabińska-Szczęśniak, kierownik działu etnografii Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, święcenie ognia miało znaczenie bardzo symboliczne i oznaczało światło chrystusowe.

Obrzęd ten przejęto z tradycji pogańskiej.

Ogień ma odstraszać złe moce i oczyszczać. Po poświęceniu ognia, kapłan zapalał świecę paschalną, a potem wierni odpalali od niej swoje świece, które zabierali do domu. Podobnie jak gromnice, służyły one do odstraszania burzy, były także zapalane umierającym.

W Wielką Sobotę w kościele święcono także wodę, która była wykorzystywana zarówno przez księży, jak i wierni zabierali ją do domu, by poświęcić dom, a nawet pola uprawne.

Dopiero znacznie później święcono także pokarmy, a w koszyczku musiał się znaleźć przede wszystkim chleb, sól, chrzan, jajka, wędliny, z czasem doszły ciasta.


Autor: Joanna Opas /pg/


Zobacz także Wiadomości regionalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA