Golonko w piwie i warzywach
Skład:
Wykonanie:
Wodę zagotować z solą, liściem i zielem angielskim. Następnie dodać pokrojone warzywa, cebulę. Pogotować. Następnie dodać jak lekko wystygnie czosnek. Do pekli wrzucić golonka i peklować kilka dni. Po wyjęciu z wody osączyć i włożyć do piekarnika posypując startymi warzywami. Piec około 4 godzin, polewając piwem.
Mini tarty ze smażonymi truskawkami dla Barbary
Skład:
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z masłem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Zagnieść. Masą wyłożyć dokładnie foremki na tarty. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W międzyczasie truskawki przesmażyć na maśle z cukrem. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Zagotować. Masę lekko wystudzić. Nałożyć na tarty. Całość udekorować bitą śmietaną.
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.