W dzisiejszym rybnym, kulinarnym odcinku odwiedzimy Gospodarstwo Rybackie "Sieragi" w województwie świętokrzyskim. Wraz z szefem tego zakładu Panem Władysławem Bednarowiczem przygotowywać będziemy potrawę niecodzienną, mozna powiedzieć, nawet nieco egzotyczną. Będzie to tatar z karpia. Ciekawe ilu słuchaczy jadło kiedyś takie danie? Myślę, że niewielu. Może czas, by to zmienić, bo tatar z karpia jest w sumie prosty do przygotowania, a do tego niezwykle smaczny.
Potrzebujemy oczywiście karpia – najlepiej dużego ok. 2 - 2,5 kg. Rybę musimy sprawić, pozbawić skóry, kręgosłupa i żeber. Ważne, by zostało samo mięso, które następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, najpierw grube oczka, potem cienkie. Dalej sprawa jest już prosta. Żołtko jaja kurzego (najlpiej ekologiczne), oliwa z oliwek, drobno posiekany ogórek kiszony i bardzo drobno posiekana cebula. Do tego oczywiście sól i pieprz. I to by było na tyle. Mam nadzieję, że od dziś będą panstwo jedli karpia na surowo, bo ryba na surowo to nie tylko sushi.
Smacznego.
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.