Specjalny konwój z karpiami wyrusza dziś do Watykanu z Brzeszcz koło Pszczyny.
Rybacy zrzeszeni w Towarzystwie Promocji Ryb postanowili przygotować przedświąteczny obiad z polskich karpi dla pełniących służbę w Watykanie Gwardzistów Szwajcarskich. Jak mówi prezes towarzystwa, Zbigniew Szczepański, celem wyprawy jest promocja polskiego karpia.
Do Rzymu zawiezionych zostanie około 200 kilogramów żywych karpi, a na miejscu zajmie się nimi kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, Tomasz Leśniak, któremu pomogą siostry Albertynki, prowadzące na co dzień gwardyjską kuchnię.
W menu są między innymi: "Aromatyczny krem z karpia z prażonymi pestkami dyni", "Kulebiak z karpia, kapusty i grzybów w cieście francuskim" oraz "Rolada z karpia, suszonych borowików i kapusty z jajkiem przepiórczym i sosem z czarnego polskiego kawioru".
— Wyjazd jest możliwy dzięki uprzejmości i pomocy Pani Magdaleny Wolińskiej-Riedi, żony jednego z gwardzistów — dodaje Szczepański.
Obiad przygotowany przez polskich kucharzy i Towarzystwo Promocji Ryb zostanie wydany w piątkowe popołudnie w Watykanie.
Autor: Piotr Pagieła