W Watykanie na stół Gwardzistów Szwajcarskich trafią dziś potrawy z polskich karpi.
Z inicjatywy Towarzystwa Promocji Ryb do Watykanu dotarł kilka dni temu konwój z żywymi rybami, z których ekipa kucharzy pod kierunkiem Tomasza Leśniaka przygotowała 7 potraw.
— Dania z polskich karpi trafią także na stół emerytowanego papieża Benedykta XVI — mówi prezes Towarzystwa Promocji Ryb, Zbigniew Szczepański.
W gwardyjskiej kuchni pracuje grupa kucharzy, którym szefuje kucharz polskiej reprezentacji piłkarskiej Tomasz Leśniak. Inicjator wyjazdu do Watykanu, prezes Towarzystwa Promocji Ryb Zbigniew Szczepański jest pod wrażeniem pracy polskich kucharzy.
Do kuchni często zaglądają Gwardziści, których zwabia zapach przygotowywanych potraw.
Kucharze przygotowali między innymi "Aromatyczny krem z karpia z prażonymi pestkami dyni", "Kulebiak z karpia, kapusty i grzybów w cieście francuskim" oraz "Roladę z karpia, suszonych borowików i kapusty z jajkiem przepiórczym i sosem z czarnego polskiego kawioru".
Autor: Piotr Pagieła