Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Karpie dla gwardzistów
20.12.2013
09:02:00

fot. Piotr Pagieła

W Watykanie na stół Gwardzistów Szwajcarskich trafią dziś potrawy z polskich karpi.

Z inicjatywy Towarzystwa Promocji Ryb do Watykanu dotarł kilka dni temu konwój z żywymi rybami, z których ekipa kucharzy pod kierunkiem Tomasza Leśniaka przygotowała 7 potraw.

— Dania z polskich karpi trafią także na stół emerytowanego papieża Benedykta XVI — mówi prezes Towarzystwa Promocji Ryb, Zbigniew Szczepański.


W gwardyjskiej kuchni pracuje grupa kucharzy, którym szefuje kucharz polskiej reprezentacji piłkarskiej Tomasz Leśniak. Inicjator wyjazdu do Watykanu, prezes Towarzystwa Promocji Ryb Zbigniew Szczepański jest pod wrażeniem pracy polskich kucharzy.


Do kuchni często zaglądają Gwardziści, których zwabia zapach przygotowywanych potraw.


Kucharze przygotowali między innymi "Aromatyczny krem z karpia z prażonymi pestkami dyni", "Kulebiak z karpia, kapusty i grzybów w cieście francuskim" oraz "Roladę z karpia, suszonych borowików i kapusty z jajkiem przepiórczym i sosem z czarnego polskiego kawioru".

Autor: Piotr Pagieła


Zobacz także Podobne artykuły

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA