Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Kluchy połom bite
05.01.2016
12:34:00

Coraz więcej regionalnych jurajskich produktów trafia do menu restauracji i hotelowych punktów gastronomicznych.

Do niedawna na Jurze furorę robiły głównie prażonki czyli ziemniaki z warzywami i kiełbasą prażone na ogniu w specjalnym żeliwnym kociołku. Teraz jurajskim kulinarnym hitem są "kluchy połom bite". Specjalistkami w ich robieniu są gospodynie z Podlesic.


Do ubijania służy specjalna drewniana pałka. Kluchy podaje się w różnymi dodatkami.


Tradycja "kluch połom bitych" podtrzymywana jest w gminie Kroczyce od lat, a potrawa wpisana jest na listę Produktów Regionalnych.

Autor: Gabriela Kaczyńska


Zobacz także Podobne artykuły

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA