Radio Katowice
Radio Katowice / Latający talerz - magazyn kulinarny
Ser podpuszczkowy
29.08.2016
11:45:00

fot. Agnieszka Strzemińska

Dowiemy się, jak przygotować ser podpuszczkowy. A zacząć trzeba od krowy.

Ser podpuszczkowy

Składniki:

  • 5 litrów mleka
  • Szczypta podpuszczki

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temperatury 36°. Dodajemy podpuszczkę, która ścina mleko, rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Czekamy ok. 15 minut aż pojawi się serwatka, później kroimy skrzep i odcedzamy na sicie. Z uzyskanej masy ugniatamy w gorącej wodzie ser i albo wkładamy do formy, albo ciągniemy korbacze, następnie moczymy w solance (korbacze ok. 10 minut, ser – 6 godzin).




Radio Katowice / Audycje / Latający talerz - magazyn kulinarny
Latający talerz - magazyn kulinarny
 
 
 
 

Wakacyjna audycja kulinarna. Przez dwa wakacyjne miesiące spotykaliśmy się w Kołach Gospodyń Wiejskich, żeby poznać tradycyjne potrawy regionalne.

 Teraz zostały nam przepisy. Zachęcamy do spróbowania!

Zobacz także Latający talerz - magazyn kulinarny

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA