Już po raz piąty polscy rybacy wyjeżdżają z rybami do Watykanu.
Dania przygotowane przez najlepszych polskich kucharzy w tym roku trafią do watykańskiego Sekretariatu Stanu, do trzech kongregacji, ale przede wszystkim do pensjonariuszy Domu Miłosierdzia – noclegowni dla ubogich, którą w 2015 roku otworzył papież Franciszek.
Polskie ryby będą też atrakcją na spotkaniu przedświątecznym organizowanym dla dyplomatów z różnych krajów, przez ambasadora Unii Europejskiej przy Stolicy Apostolskiej, Jana Tombińskiego.
W menu są: Karpie po królewsku z sosem polskim, karpie w marynacie, śledzie kaszubskie, potrawa z karpia z kapustą, wędzone jesiotry z chrzanem i krokiety z karpia wędzonego z pęczakiem.
Tegoroczne menu nawiązuje do polskich receptur sprzed 100 lat i jest również wyrazem czci dla Polaków, którzy w 1918 roku odzyskali niepodległość.
Organizatorem wyjazdu jest Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", a patronem medialnym wyprawy jest Polskie Radio Katowice.
Autor: Piotr Pagieła/ds